Google toont voortaan 320 tekens in de beschrijving

Geplaatst op door Tim de Hoog in Blog

Zo af en toe voert Google wijzigingen door in hun zoekmachine of hoe resultaten worden getoond na een zoekopdracht. Onlangs heeft Google het aantal tekens dat onder een zoekresultaat wordt getoond verhoogd van 160 naar 320 tekens. Wat betekent dat?

De omschrijving van het zoekresultaat die de bezoeker over moet halen om door te klikken naar de betreffende website heeft als technische term meta_description. In dit veld kun je een korte samenvatting plaatsen waar je pagina of bericht over gaat. Voorheen keek Google naar deze samenvatting om een idee te krijgen wat er op de pagina wordt getoond. Inmiddels hecht Google hier niet zoveel waarde meer aan.

Toch is het veld nog steeds belangrijk, niet voor Google, maar voor bezoekers. Als een bezoeker zoekt in Google kijkt die als eerste naar de pagina titel en de omschrijving die eronder staat. De bezoeker scant de resultaten en met scannen wordt bedoelt vluchtig overkijken.

Zoekresultaat van Ecomman in Google.

Voorheen had je de ruimte voor 160 tekens om het resultaat te beschrijven. Vaak is dat net te weinig waardoor je al snel gebrekkige teksten krijgt. Sinds kort heb je 320 tekens voor de teksten om de bezoeker een beter beeld te geven. Nadeel is wel dat de tekst langer wordt en dat bezoekers misschien besluiten de tekst niet te lezen.

In de tijd van 160 tekens werd geadviseerd deze zo veel mogelijk te gebruiken. Voor de nieuwe limiet van 320 adviseren wij om niet de volledige 320 tekens te gebruiken. Als je met 200 tekens ook een uitnodigende tekst kunt schrijven doe dat dan. Bezoekers willen zo min mogelijk lezen en zo snel mogelijk kunnen klikken.

Wist je trouwens dat een bezoeker die een website bezoekt in 1 seconde een mening heeft gevormt over de website?